Ana içeriğe atla

KOZMETIKLER HAKKINDA

ALMAK İSTEDİĞİNİZ KOZMETİĞİN İÇİNDE NE VAR BAKMAK İÇİN Skin Deep® Cosmetics Database | Environmental Working Group (http://www.ewg.org/skindeep/) ADRESİNE GİRİN

SAYFADA "PRODUCT SEARCH" yerine ürünün adını yazın...
Çıkan listede ürüne tıklayın ve içindeki maddelerin karşısında bulunan renkli işaretlere bakın..

KIRMIZI OLANLAR zararlı maddelerdir.
Sarı olanlar ŞÜPHELİ veya TAHRİŞ YAPABİLEN,
Yeşil olanlar da GÜVENLİ demektir..
Ürün içeriğini bu şekilde görebilir ev karar verebilirsiniz..


İzin verirseniz size tek bir sayfada nasıl kozmetik seçeceğinizi anlatayım siz de "cildim karma yahut kuru ne kullanayım demekten" yorulmayın..
Sonuçta sadece süslenmek ve bakım için değil, ailenize de temizlik için bazı ürünler seçen sizsiniz! 

Makyaj, kozmetik ve diğer cilt bakım ürünlerinde tehlikeli oldukları kanıtlanmış bazı maddeler var. Ürün seçerken bana tek tek soracağınıza bunları not edin ve mümkünse içerikte olmamasına gayret edin...

Sodyum Lauryl sülfat (SLS) ve Amonyum Lauryl sülfat (ALS)
Genellikle şampuan, diş macunu, yüz sabunU, deterjan ve vücut banyo temizlik ürünlerinde kullanılır. SLS ve ALS ciltte tahrişe neden olabilir. İkisi de kolayca vücut tarafından emilebilir.


Her yıkama jelinin veya şampuanın içeriğinde sülfatile biten madde kotü değil.
Genel olarak kaçınılmaya çalışılan sülfatlar şunlardır:
Ammonium Lauryl Sulfate /Ammonium LaurethSulfate / Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Bu aktif maddeler deterjanın kimyasal ismiolup, temizliği yapma özelliğine sahipler.
Bu ucuz maddeler çok miktarda köpük yaratıyor.
Bu maddeleri içermeyen şampuan veya temizlemejelleriniz pek de köpürmediğinde üzülmeyin.
Bu maddelerin yerine kullanılan malzemeler çok köpürmesede yine de temizleme işini yapıyor.
Gelelim Magnesium Laureth Sulfate' a
Sonunda “sülfat”olsa bile yukarıda bahsettiğimiz gruptan farklı yapıya sahiptir.

Magnesium Laureth Sulfat çoğu temizleyiciye görenazik ve tahrişe neden olmayan temizleyici surfaktanlardan biri.
Özellikle hassas yapılı insanların kullanmasıgereken ürünler için iyi bir secim olarak kabul ediliyor.

Good Guide ve EWG ye baktığımızda MagnesiumLaureth sulfat'ın sağlık sorunlarına neden olmadığı belirtilmiş. Good Guide'in toksikkimyasallar listesinde bulunmuyor.
Bu kimyasal ayrıca insan dokularında tespit edilmemiş. 

Buna ek olarak başka bir temizleyici ajan olan “DisodiumCocoamphodiacetate” hindistan cevizi yağı türevli bir kimyasal. Temizleyicive yumuşatıcı etkileri için birçok şampuan ve kişisel bakım ürünlerinde güvenle kullanılıyor.

Koruyucu Paraben
Kozmetik, cilt bakım ürünlerinde raf ömrünü uzatmak ve koku giderici olarak kullanılmaktadır. Alerjik reaksiyon ve ciltte kızarıklığa neden olabilir. İngiltere'de son araştırmada, kadınların artan meme kanseri ile paraben kullanımı arasında ilişki gözlemlenmiştir.
Lütfen (ingilizce olarak yazılmış) ailenize çok zararı olabilecek bu madde hakkında yazılmış bilimsel makaleyi alttaki linki kopyalayıp okuyunuz..
http://www.beautifulskin.co.nz/parabens
Kozmetiklerin %99'unun paraben içerdiğinden bahsediliyor...

Evet paraben çok kozmetikte kullanılıyor ama şunu da unutmayın ki FDA ,AVUSTRALYA ve AVRUPA KOZMETİK YASALARINCA vucudunuzun bağışıklık sisteminin başedebileceği PARABEN MİKTARI BELİRLENMİŞTİR VE KOZMETİKLERDE BU KISTASA GÖRE KULLANILIR...


Paraben miktarı çok önemlidir. Bundan dolayı içerisinde paraben bulunan her ürüne kötü bakmak gerekmiyor... Çünkü ketçap,mayonez,bazı burun damlaları,öksürük şuruplarının bile içinde 0,0001oranında da olsa, paraben olabiliyor!!
Ama yine de bilmelisiniz ki bedeniniz tüm zararlı maddelerle karşı savaşabilecek bağışıklık sistemine sahiptir. Yorgun, ve hasta düştüğünüz vakitlerde bağışıklık sistemi de zayıfladığından zararlılarla yeteri kadar savaşamaz..
Ben bu olasılığı göz önünde bulundurarak mümkünse kırmızı içerikli olmayanlardan seçin diyorum..

Propylene Glikol
Bazı güzellik ürünleri, kozmetik ve yüz temizleyicilerinde bulunur... Kontakt dermatit denilen, "derinin zararlı sayılan bir uyarana karşı verdiği yanıt"a sebeplerden biri olarak görülür. Bağışıklık sisteminiz ona tepki vermiştir! Son çalışmalar, bu maddenin böbrekler ve karaciğere zarar verebileceğini de gösterdi.

Izopropil alkol
Alkol bazı cilt bakım ürünlerinde çözücü olarak kullanılır. Bu madde deride tahrişe sebep olabilir ve derinin koruyucu örtüsünün dengesini bozabilir. Ayrıca, erken yaşlanmaya neden olabilir.

DEA (Diethanolamine), Çay (Triethanolamine) ve MEA (Monoethanolamine)
Kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde rastlarsınız. Kanser riskini artıran tehlikeli şüpheli malzeme listesindedir. Alerjik reaksiyonlar yapabilir ve uzun vadeli kullanımında böbrek ve karaciğere rahatsızlık vereceği söyleniyor..

Alüminyum
Genelde vücut kokusu için üretilen ürünlerde kullanılmakta. Yaşlılık ile ilişkili Alzheimer hastalığıyla ilişkisi olduğu düşünülüyor.

Madeni yağ
Petrol türevidir. Vücut kremleri ve kozmetiklerde temel malzeme olarak kullanılır. Bebek yağı% 100 mineral yağ ile yapılır. Kaplayıcıdır, cildin salgıladığı toksin örtü üstüne rahat çıkamaz. Bu da sivilce ve diğer cilt şikâyetlerine neden olabilir.

Polietilen Glikol (PEG)
Kozmetik ürünleri kalınlaştırmak, kıvamlamak için kullanılır. Cildin bakterilere karşı daha savunmasız kalmasına neden olabilir, cildin doğal nem tutma dengesini bozabilir.

Dioksin
75 üyeden oluşan kimyasal ailesine "dioksin" adı veriliyor. (Bunlardan biri Vietnam Savaşı'nda ABD tarafından bir silah olarak kullanılmıştı.) Dioksinler, kağıt sanayinde, klorla ağartma işlemi sırasında oluşuyor ve araştırmalar evlerimizde kullandığımız ürünlerde dioksinin izlerine dikkat çekiyor.

Araştırmacılar zehirli kimyasallar sıralamasında başı çeken dioksinlerin, östrojen gibi "doğal steroid" hormonlarını taklit ederek birçok biyokimyasal reaksiyonu başlattığından söz ediyor. En ufak miktarları bile, akne ve eklem ağrılarından uykusuzluğa, kansere, doğum bozuklukları ve bağışıklık sistemi zayıflığına kadar çeşitli rahatsızlıklara sebep olabiliyor.
Dahası dioksinler ve kuzeni "furans" yağda çözünür olduğundan bedenimizdeki yağ hücrelerinde birikme eğilimi gösteriyor. Dioksinlere anne sütünde dahi sıklıkla rastlanıyor. Bebekler yetişkinlere göre 200 kat fazla dioksine maruz kalabiliyor.

Satın aldığımız tuvalet kağıtları, kağıt mendiller, süt veya meyva suyu kartonları, tamponlar, kahve filtreleri, tek kullanımlık çocuk bezleri, peçeteler, kağıt tabakalar vs. eğer klorlu ağartma işleminden geçiyorlarsa düşük dozlarda dioksin içeriyor. "Dioksinler" bu ürünlerin herhangi birinden yiyeceklere ve vücudumuzun duyarlı kısımlarına geçebiliyor.

Sodium Metabisulfite

SODIUM METABISULFITE || Skin Deep® Cosmetics Database | Environmental Working Group (http://www.ewg.org/skindeep/ingredient.php?ingred06=706119)

Bu kozmetik araştırma sitesinde sodium metabisulfite'inalerji ve tahrişlere neden olabileceği belirtiliyor. İçerikte bazı datalarda,B1 vitaminine zarar verebileceğini gösterilmiş.

Sadece kozmetikte değil yiyeceklerde de koruyucuolarak kullanılıyor. Sodium metabisulfite, dikkatle yaklaşılması gereken birkimyasal gibi görünüyor.

Bu bileşiklerin en ufak miktarının bile laboratuvar hayvanlarında kansere sebep olduğu belirtiliyor. ABD Çevre Koruma Bürosu dioksinleri "olası insan kanserojeni" sınıfına alıyor.(Bilgilerin bir kısmı www.bugday.org adresinden alıntıdır)

NASIL KOZMETİK SEÇMELİSİNİZ?

1) Her ürünün etiketi üzerinde içeriğinin olduğu listeye göz atacaksınız? Bilmediğiniz bir madde hakkında internet üzerinden bilgi alabilirsiniz!

2) Ürün üzerinde "doğal", "bitkisel" ve "organik" yazılarını arayın.Mümkünse % 100 doğal malzemeli ürün seçin.

3) Bir sürü markanın olduğu bir dükkânda satıcıdan size önerdiklerini öğrenin. Önünüze birçok markadan ayni iş için üretilmiş ürünleri alın.
Sonra içeriklerine bakarak bir eleme yapın.
Elinizde kalan 1-2 tanesi arasında fiyatı da göz önüne alarak kendi ürününüzü kendiniz seçin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR KONTROLUNDE KULLANILAN KREM ACNELYSE

  Herkese merhabalar :) Normalde bir öneriyle gelirdim ama bu sefer buna öneri demeyelim. Çünkü bu bir ilaç, bu bir asit,  bu bir kimyasal peeling. Kesinlikle doktor tavsiyesiyle, çok dikkatli şekilde kullanmanız gereken bir krem.   Krem deyip geçilemeyecek bir krem. Sadece kış aylarında kullanılan bir ilaç. Dedigim gibi " KESİNLİKLE BİR CILDIYE UZMANINA GORUNUP KULLANIN " . Kesinlikle sorumluluk kabul etmem bu konuda.   Kremi 3 gündür kullanıyorum ve yüzüm gerilip soyulmuş başladı. Bolca nemlendirici ve evde olsam dahi güneş koruyucu kullanıyorum. Şu an  " kusma aşamasında " yani cildim ilk olarak, sivilce kusuyor. Çene bölgem çoğunlukta olmak üzere, bir kaç sivilcem var. Göz ve dudak çevreme kesinlikle sürmüyorum.   Bu kremi ilk kullandığımda 16 yaşında bir ergendim :) Nasıl kullanacağımı bilmediğim için Suratımda tüp patlamış gibi gezdim. İnanılmaz bir acıyla tabi. Yüzüm gerilmiş, catlamış ve soyulmuştu. Allah'tan leke falan kalmadı. Gözeneklerime iyi g

KOPOROZ VE TEDAVISI ( Yüzdeki kılcal damar )

Koporoz, bir dolaşım bozukluğudur. Yanaklar ve burnun üzerinde gözle görülen kırmızı damarcıklarla kendini belli eder. Koporoz, tehlikesiz bir oluşum. Genelde yüz ve parmaklarda ortaya çıkar. Damarların genişlemesi sonucu küçük kılcal damarlar cildin içinden görünür hale gelir. Dayanıksızlaşan damarlar tekrar büzüşemez. Aslında cilt altında bulunması gereken damarlar yüzeye çıkar, tıpkı bir ağ gibi. Koporozun önlenmesi Damarlarınızı fazla zorlamamanız için sıcak içecekler, acı baharatlar, aşırı güneş banyoları, sauna ve alkolden uzak durmanız gerekir. Ayrıca çok büyük sıcaklık farklarına da maruz kalmamalısınız, aksi halde damar sisteminiz yıpranır ve görünen kılcal damarlarınıza birkaç adet eklenir. Koporozlu cildin bakımı Kozmetik ürünlerle kuperoz, bir dolaşım bozukluğudur. Yanaklar ve burnun üzerinde gözle görülen kırmızı damarcıklarla kendini belli eder. Kuperoz, tehlikesiz bir oluşum. Genelde yüz ve parmaklarda ortaya çıkar. Damarların genişlemesi sonucu küçük k

MALIGN MELANOM

Malign Melanom;  kötü bir kanser türüdür. Genellikle deride kendini göstermeye başlayan hastalık, bağırsak ve göz çevresinde de görülebilmektedir. Tırnak altında, saç derisinde, çok az ihtimalde olsa görülebilmektedir.  Dünya çapında 160.000’den fazla vaka bulunmaktadır. Günümüzde, eskiye oranla daha çok görülmektedir. Bu rahatsızlık, çok ciddi ve tehlikeli bir boyut kazanmaktadır. Erken teşhis edilmediği takdirde ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Vücudunuzdaki benler, kanser işareti olabilir. Özellikle yaz aylarında güneş ışınları sonucu oluşan lekeler, Malign Melanom kanserini tetikleyebilmektedir. Açık tenli ve beyaz tenli kişileri daha çok etkisi altına alan bu kanser türü, erkeklere oranla kadınları daha çok görülebilmektedir. Deri kanserinin en tehlikeli türü olan Malign Melanom, güneşe hassas olan ve çilleri bulunan kişileri, daha çok etkilemektedir. Erkeklerde genellikle sırt bölgelerinde, kadınlarda ise bacaklarda görülmektedir. Malign Melanom kanseri, genellikle sıcak iklim