Ana içeriğe atla

MALIGN MELANOM

Malign Melanom;  kötü bir kanser türüdür. Genellikle deride kendini göstermeye başlayan hastalık, bağırsak ve göz çevresinde de görülebilmektedir. Tırnak altında, saç derisinde, çok az ihtimalde olsa görülebilmektedir. Dünya çapında 160.000’den fazla vaka bulunmaktadır. Günümüzde, eskiye oranla daha çok görülmektedir. Bu rahatsızlık, çok ciddi ve tehlikeli bir boyut kazanmaktadır. Erken teşhis edilmediği takdirde ölüm ile sonuçlanabilmektedir.
Vücudunuzdaki benler, kanser işareti olabilir. Özellikle yaz aylarında güneş ışınları sonucu oluşan lekeler, Malign Melanom kanserini tetikleyebilmektedir. Açık tenli ve beyaz tenli kişileri daha çok etkisi altına alan bu kanser türü, erkeklere oranla kadınları daha çok görülebilmektedir. Deri kanserinin en tehlikeli türü olan Malign Melanom, güneşe hassas olan ve çilleri bulunan kişileri, daha çok etkilemektedir. Erkeklerde genellikle sırt bölgelerinde, kadınlarda ise bacaklarda görülmektedir.
4045_resim-11Malign Melanom kanseri, genellikle sıcak iklimlerde yaşayan kişileri etkisi altına almaktadır. Ultraviyole ışınlarının etkisi ile harekete geçen hastalık, deri kanserini de zemin oluşturabilmektedir. Ve deri kanserinin ölümle sonuçlanmasının nedeni bu kötü huylu kanser türünün var olmasındandır. Ailesinde bu hastalığı bulunan kişilerin bu vakayı yaşama olasılığı, diğer kişilere göre fazladır. Lentigo malign melanom, Yüzeysel yayılan melanom, Akral malign melanom ve Nodüler melanom olarak türlere ayrılan vaka, vücudun çeşitli bölgelerinde görülmektedir. Bu çeşitli bölgelerde görülen benler, hastalığın hangi türe sahip olduğunu belirler.
Solaryum, bilinçsiz kozmetik kullanımı, güneş banyosu gibi faktörler, Malign Melanom kanserini tetiklemektedir. Herkesin vücudunda mutlaka farklı boyutlarda benler bulunmaktadır. Bu benleri kontrol etmek bu hastalığın erken teşhisi için önem teşkil etmektedir. Eğer vücudunuzda benler, farklı renklerden oluşuyor ise, kanamaya ve iltihap akıntısına yol açıyor ise, gözle görülür bir büyüme fark ediyor iseniz bu riskli kanser türünü taşıyor olabilirsiniz. Keskin sınırları olmayan ve özellikle açık, kapalı renkler ile gölgelendirilmiş benlerinize dikkat etmenizde fayda vardır. Genişleyen ve kabarık bir şekle sahip olan benler, kanserin işaretçisidir. Benlerin kaşınması ve kaşınma esnasında sulanması da bir işarettir. Benlerin genetik olma özelliği de vardır. Genellikle ben türleri, 10 yaşından sonra kendini göstermektedir. Bu yaştan itibaren benlerinizde bir farklılık görüyor iseniz; mutlaka bir hekime başvurarak, bu hastalığın önlenmesini ya da erken tedavisini gerçekleştirebilirsiniz. Sonradan çıkan açık ton benlere de dikkat etmek bu hastalığın teşhisi için faydalıdır.
4045_rtemagicc_8d63c3a9d9
Malign Melanom tedavisi, belirli aşamalardan geçmektedir. Hastalığın derecesi, tedavi yöntemlerini belirleme de en önemli faktördür. Erken teşhis edilen vaka, daha olumlu sonuçlar elde etmek adına faydalıdır. Uzmanlar kişinin bu kötü huylu kanser türünün etkilerini vücutta var olup olmadığının tespitini, beni cerrahi müdahale ile alarak başlar. Alınan parça incelenmeye gönderilir. Gelen rapor bu vakanın etkilerini taşıyor ise, hasta tekrar ameliyata alınır. Ve benin etrafında bulunan kötü huylu kanserleri temizlenir. Eğer hastalık daha başlangıç noktasında ise ilaç, aşı ya da şua tedavisi de uygulanabilmektedir. İpilimumab, Vemurafenib, İnterlökin, Temozolamid ve Dacarbazin gibi yöntemler, son zamanlarda en sık kullanılan tedavi biçimlerindendir.
4045_melanoma
Çoğu kişi benlerinin alınmasından korkar. Alındığı zaman kanser olma riskinin artacağını ve yayılacağına inanır. Fakat bu yanlış bir teoridir. Benleri aldırmak da, kanser riskinin önüne geçmez. Sadece Malign Melanom kanser türünün erken teşhisinde önem teşkil eder. Eğer siz de bu ölümcül sonuç taşıyan kanser türünün önüne geçmek istiyorsanız, her ay vücudunuzda var olan benlerin takibini yapınız. Eğer gözle görülür renk değişmeleri ve büyümeler ile karşılaşıyor iseniz hemen bir hekime başvurunuz. Unutmayanız ki erken teşhis hayat kurtarır.
Alıntıdır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR KONTROLUNDE KULLANILAN KREM ACNELYSE

  Herkese merhabalar :) Normalde bir öneriyle gelirdim ama bu sefer buna öneri demeyelim. Çünkü bu bir ilaç, bu bir asit,  bu bir kimyasal peeling. Kesinlikle doktor tavsiyesiyle, çok dikkatli şekilde kullanmanız gereken bir krem.   Krem deyip geçilemeyecek bir krem. Sadece kış aylarında kullanılan bir ilaç. Dedigim gibi " KESİNLİKLE BİR CILDIYE UZMANINA GORUNUP KULLANIN " . Kesinlikle sorumluluk kabul etmem bu konuda.   Kremi 3 gündür kullanıyorum ve yüzüm gerilip soyulmuş başladı. Bolca nemlendirici ve evde olsam dahi güneş koruyucu kullanıyorum. Şu an  " kusma aşamasında " yani cildim ilk olarak, sivilce kusuyor. Çene bölgem çoğunlukta olmak üzere, bir kaç sivilcem var. Göz ve dudak çevreme kesinlikle sürmüyorum.   Bu kremi ilk kullandığımda 16 yaşında bir ergendim :) Nasıl kullanacağımı bilmediğim için Suratımda tüp patlamış gibi gezdim. İnanılmaz bir acıyla tabi. Yüzüm gerilmiş, catlamış ve soyulmuştu. Allah'tan leke falan kalmadı. Gözeneklerime iyi g

KOPOROZ VE TEDAVISI ( Yüzdeki kılcal damar )

Koporoz, bir dolaşım bozukluğudur. Yanaklar ve burnun üzerinde gözle görülen kırmızı damarcıklarla kendini belli eder. Koporoz, tehlikesiz bir oluşum. Genelde yüz ve parmaklarda ortaya çıkar. Damarların genişlemesi sonucu küçük kılcal damarlar cildin içinden görünür hale gelir. Dayanıksızlaşan damarlar tekrar büzüşemez. Aslında cilt altında bulunması gereken damarlar yüzeye çıkar, tıpkı bir ağ gibi. Koporozun önlenmesi Damarlarınızı fazla zorlamamanız için sıcak içecekler, acı baharatlar, aşırı güneş banyoları, sauna ve alkolden uzak durmanız gerekir. Ayrıca çok büyük sıcaklık farklarına da maruz kalmamalısınız, aksi halde damar sisteminiz yıpranır ve görünen kılcal damarlarınıza birkaç adet eklenir. Koporozlu cildin bakımı Kozmetik ürünlerle kuperoz, bir dolaşım bozukluğudur. Yanaklar ve burnun üzerinde gözle görülen kırmızı damarcıklarla kendini belli eder. Kuperoz, tehlikesiz bir oluşum. Genelde yüz ve parmaklarda ortaya çıkar. Damarların genişlemesi sonucu küçük k

MASKE DENEMESI

  Bugün rutin bakımdan farklı bir şeyler yaptım. Olmayan kar bütün rutinimi değiştirdi. " kar yağacak, fırtına çıkacak " diye heyecanlandırdılar ama burda kar falan yok :( Normalde banyodan sonra yapardım bakımı ama kar yağar, akşam iner oynarım diye, yüzüme buhar vermeyi tercih ettim. Önce cildimi temizledim, Peelingimi yaptım. Kaynar suyu bir kaba doldurdum. İçine biraz papatya attım ve havluyu kapattım. 25-30 cm.kadar mesafe bıraktım. Neden papatya tercih ettim? Çünkü antioksidan ve rahatlatıcı etkisi var. Bunlar da başka tarifler;  Cilt Beyazlatmak için Papatya Çayı Papatya cilt beyazlatıcı bitkisel bir etkiye sahip olup cildinizi tonunu açar. Kullanımı da oldukça basit. 3 adet Papatya çayı poşetini iki litre suya atarak kaynatıyoruz. Daha sonra papatya çayını bir tencereye dökerek bu iki litrelik suyun buharını yüzümüze tutuyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kaynar vaziyette değil de 7- 10 dakika bekledikten sonra suyu hafif ılıtarak buharını yüze uygulam